Для цього потрібно якомога більш якісно виписувати вимоги до товару, що купується (не детально, а саме якісно – про це див. нижче). Чим краще та якісніше замовник виписує вимоги до продукту, тим якісніший товар він закуповує. Це найголовніше.
Якщо ж йому поставили неякісний товар, то в першу чергу проблема саме в тому, що замовник неякісно описав вимоги до товару, а не у його низькій ціні. Адже учасники торгів постачають саме те, що вимагає замовник на тендері.
Які ще варіанти є у замовника, щоб гарантувати якісну закупівлю харчування? Загалом їх три.
1. Правильно виписувати вимоги до товару на етапі закупівель (про це вже згадали вище, тут пояснюємо більш детально)
Коли замовники оголошують закупівлю, вони обов’язково описують технічні характеристики товарів або послуг, які планують купити. Важливо, що для уникнення дискримінації бізнесу на торгах вони не можуть зазначати конкретну назву товару (наприклад, тушки курячі «Наша ряба»). Замість цього вони мають описати характеристики цього товару, вимоги до нього.
Звичайно, якщо замовник не зазначив у своїй тендерній документації норми, яким має відповідати продукт, він отримає товар низької якості. Але причина буде не в низькій ціні, а в тому, що замовник не описав якісно вимоги до товару.
Приклад якісних вимог до товару: Тушка куряча, охолоджена першої категорії, має відповідати ДСТУ 3143:2013.
Важливо! Замовник має право і повинен вимагати у постачальника надати документ, який підтверджує відповідність товару зазначеним нормам.
Норми ДСТУ 3143:2013, зокрема, містять наступні характеристики товару (на прикладі м’яса птиці):