Нещодавно Уряд вніс зміни до Постанови №305. Чи означає це те, що нові норми харчування – старі?
Спершу здається, що ці зміни є суто редакційними. Але все якраз навпаки – вони є суттєвими і вчасними. Чому? Марія Дробот, експертка Проєкту DECIDE, докладно пояснює, на що ж слід звернути увагу освітянам.
Отже, зміни:
Дозволяють соняшникову і кукурудзяну олію. Вимоги до олій у першій редакції норм не дозволили би їх закуповувати та використовувати.
Передбачають, що, окрім рослинних напоїв, діти з особливими дієтичними потребами зможуть отримувати безлактозне молоко. Це важливо врахувати під час закупівель.
Дають «зелене світло» природним цукрам – відтепер не тільки овочі та фрукти, а й решта продуктів можуть містити природні цукри без обмежень.
Серед змін також:
Необов’язково проводити розрахунки кількості білків, жирів і вуглеводів, якщо дотримується калорійність раціону.
Мілілітри переведені в грами – це актуально для тих закладів, які самостійно розроблятимуть меню і технологічні картки до нього.
Можна використовувати горіхи і насіння, зокрема уточнено використання сушених фруктів та ягід. Це підвищить харчову цінність раціону.