Марія Дробот

експертка Проєкту DECIDE

Спершу здається, що ці зміни є суто редакційними. Але все якраз навпаки – вони є суттєвими і вчасними. Чому?


Навіщо Уряд вніс зміни до Постанови №305 і на що слід звернути увагу освітянам?

Нещодавно Уряд вніс зміни до Постанови №305. Чи означає це те, що нові норми харчування – старі?

 

Спершу здається, що ці зміни є суто редакційними. Але все якраз навпаки – вони є суттєвими і вчасними. Чому? Марія Дробот, експертка Проєкту DECIDE, докладно пояснює, на що ж слід звернути увагу освітянам.

 

Отже, зміни:

  • Дозволяють соняшникову і кукурудзяну олію. Вимоги до олій у першій редакції норм не дозволили би їх закуповувати та використовувати.

  • Передбачають, що, окрім рослинних напоїв, діти з особливими дієтичними потребами зможуть отримувати безлактозне молоко. Це важливо врахувати під час закупівель.

  • Дають «зелене світло» природним цукрам – відтепер не тільки овочі та фрукти, а й решта продуктів можуть містити природні цукри без обмежень.

 

Серед змін також:

  • Необов’язково проводити розрахунки кількості білків, жирів і вуглеводів, якщо дотримується калорійність раціону.

  • Мілілітри переведені в грами – це актуально для тих закладів, які самостійно розроблятимуть меню і технологічні картки до нього.

  • Можна використовувати горіхи і насіння, зокрема уточнено використання сушених фруктів та ягід. Це підвищить харчову цінність раціону.

Але і це ще не все! Міністерство освіти і науки України і Міністерство охорони здоров’я України анонсували гнучкий перехідний період на нові норми, а саме до 1 січня 2022 року. Це рішення пов’язують з об’єктивними труднощами під час закупівель та укладання додаткових угод з постачальниками.

 

Як їх уникнути? Тут допоможе Проєкт DECIDE. Навіщо відкладати на 1 січня те, що можна впровадити вже з 1 вересня?

  • Основні кроки управлінців до старту навчального року: bit.ly/3ltpV4C

  • Серія вебінарів щодо закупівель: bit.ly/3yqAR6N

 

Ознайомитися зі змінами можна тут.

Діліться в коментарях або приватних повідомленнях власним досвідом — найцікавіше ми опублікуємо тут та у професійній спільноті освітян в ФБ

 

Більше історій та блогів читайте в публікаціях нашого онлайн-ресурсу Освіта.Коментують експерти, який створено  в рамках DECIDE, що впроваджується ГО DOCCU та PH Zurich за підтримки Швейцарії.

 

#madewithswitzerland

Підписуйтесь на наш інформаційний дайджест!